Λίνα Χατζηαντωνίου | Κλινική Νευροψυχολόγος - Γνωσιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Αιγινήτου Διονυσίου 8, Στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής
115 28 Αθήνα - Ιλίσια

Τηλέφωνο 210 72.57.888
Κινητό τηλέφωνο 6937 38.93.94
Φαξ 210 72.57.888

lhatziantoniou@gmail.com

Ωράριο λειτουργίας

Κατόπιν ραντεβού.

Γνωστική Αποκατάσταση


TI EINAI ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η Γνωστική Αποκατάσταση είναι μια μη φαρμακευτική θεραπεία για τις νοητικές λειτουργίες που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να τη δείτε να αναφέρεται και ως Νοητική Αποκατάσταση ή Γνωστική Αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο είναι το ίδιο. Πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων είτε με χαρτί και μολύβι είτε μέσω υπολογιστή που στόχο έχουν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν υποστεί κάποια εγκεφαλική βλάβη να ενδυναμώσουν ή και να αποκαταστήσουν τις νοητικές τους λειτουργίες που παρουσιάζουν κάποια διαταραχή.

Στο γραφείο μου πραγματοποιούνται συνεδρίες Γνωστικής Αποκατάστασης είτε με χαρτί και μολύβι είτε μέσω υπολογιστή, με τη βοήθεια του λογισμικού RehaCom (Ostracon), το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς για την αποκατάσταση των νοητικών λειτουργιών. Το πρόγραμμα καταγράφει λεπτομερώς την επίδοση του ασθενή σε κάθε συνεδρία και σε κάθε άσκηση και παράγει ένα μεγάλο αριθμό συγκριτικών πινάκων και διαγραμμάτων, όπου γίνεται φανερή η πρόοδός του ή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό έχουμε αντικειμενικά μετρήσιμα αποτελέσματα που μας επιτρέπουν να κάνουμε την παρέμβασή μας ακόμα πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.

Στην αρχή της θεραπείας γίνεται νευροψυχολογική αξιολόγηση για να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα ελλείμματα κάθε ασθενούς και να επιλεχθούν οι ασκήσεις που εστιάζουν στις ανάγκες του. Ακολουθεί μια σειρά συνεδριών με το θεραπευτή όπου ο ασθενής εξασκείται συστηματικά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που στόχο έχουν να «επανεκπαιδεύσουν» τον εγκέφαλο στην αποτελεσματική εκτέλεση νοητικών διεργασιών που έχουν βλαφθεί. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέους νευρώνες και συνδέσεις μέσα από συστηματική εξάσκηση.

Ο απώτερος σκοπός είναι να βελτιωθεί η καθημερινή λειτουργικότητα του ασθενή, να αποκαταστήσει τα νοητικά του ελλείμματα ή να μάθει να τα διαχειρίζεται καλύτερα μέσα από τεχνικές και, τελικά, να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής του. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος όγκος ερευνών έχει δείξει ότι η Γνωστική Αποκατάσταση, όταν εφαρμόζεται  από την αρχή της ασθένειας, συμβάλλει αποφασιστικά στην επιβράδυνση της εξέλιξης των συμπτωμάτων και στη συνολική βελτίωση της νοητικής λειτουργικότητας.

Σε ποιους απευθύνεται;
Απευθύνεται σε άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή , Άνοια τύπου Αλτζχάιμερ, Νόσος Πάρκινσον και άλλα.
Δείτε εδώ περισσότερα.

Διάρκεια